sobota, 4 kwietnia 2015

WIELKANOCNY CHLEBEK



SKŁADNIKI:
150g polędwicy lub szynki saute, 2 łyżki majonezu lub 100 ml oleju i 3 łyżeczki musztardy, 1/3 papryki zielonej i czerwonej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 200g mąki bezglutenowej mix (ja użyłam firmy GLUTENEX), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 6 oliwek, 3 pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu + zieleniny drobno posiekane + 1 łyżka cebuli i pora uduszone już.




WYKONANIE:

Do miski wbić jajka - ubić je mikserem aż masa stanie się puszysta + (oliwę + musztardę) lub majonez – ubijać + stopniowo mąkę wsypywać do miski + proszek do pieczenia + sól + pieprz – lekko miksować – wyłączyć + szynkę lub mięso pokrojone w kostkę + oliwki pokrojone w plasterki + papryka pokrojona w kostkę + pieczarki podsmażone + cebula pokrojona w kostkę i zeszklona – delikatnie wymieszać - masę przekładamy do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 200 stopniach około pół godziny - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli nie to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni - piec jeszcze 10 minut.





PODAWAĆ:
- wystudzony z ulubionymi sosami,
- sam też smakuje dobrze,
- świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem,
- na okazjonalne stoły.
- można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki,
- świetne zamiast kanapaki do pracy, szkoły, w podróż,
- można użyć też zwykłej mąki z glutenem, jeśli ktoś ją może jeść.

UWAGI:
- można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki,
- można użyć też zwykłej mąki z glutenem, jeśli ktoś ją może jeść.




ZAJRZYJ pod LINKI:

http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.ie/2014/06/keks-z-szynka.html

http://barepas.blogspot.com/2015/03/keks-winny-z-czym-tylko-chcecie.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz