poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Lasagne bez glutenu i bez mleka


Lasagne bez glutenu i bez mleka






Sos pomidorowy:

SKŁADNIKI:
400-500 g mielonej karkówki
1-2 cebule
1 czerwona papryka (ważne - czerwona daje najlepszy smak)
4-5 ząbków czosnku
1 przecier pomidorowy (500 ml)
oliwa/olej
sól i pieprz

WYKONANIE:
Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Mięso obsmażać aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy i lekko się przyrumieni. Przełożyć do dużego garnka. Dodać drobno rozdrobnioną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić na średnim ogniu około 15 minut, w razie konieczności dolać odrobinę więcej wody.
Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu kolejne 15-20 minut do czasu, aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą. Doprawić solą oraz pieprzem.


Sos beszamelowy:

SKŁADNIKI:
ok. 1/4 litra mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
4-5 łyżek stołowych mąki ryżowej
olej

WYKONANIE:
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy/oleju. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i rozprowadzić w oleju, wstawić ponownie na gaz i mieszając wlewać mleko aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości.

Płaty lasagne wrzucam na ok. 2-3 min. do wrzącej wody, żeby złamać ich sztywność.

Na blaszce/brytfance/formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą układamy płaty lasagne, na płaty kładziemy cienką warstwę beszamelu (2-3 mm), następnie warstwę 1-1,5 cm sosu pomidorowego, kolejne płaty i znów beszamel, na ostatnią warstwę płatów kładziemy cienką warstwę majonezu (2-3 mm).
Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 190-200 stopni.




3 komentarze:

  1. Boska była...Kombinuję nad tym, aby zrobić ją z papierem ryżowym...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy płaty lasagne użyte w przepisie są tradycyjne? czy może jakieś specjalne,bo nie mogę doczytać. Są przepisy na sos pomidorowy i beszamel, a lasagne???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Perfect: tuż pod przepisem na sos beszamelowy jest jak robić lasagne :D jeśli chodzi o płaty - były to płaty bezglutenowe, podobnie się robi z glutenowymi

      Usuń