poniedziałek, 6 kwietnia 2015

SAŁATKA JARZYNOWA

SAŁATKA JARZYNOWA


n/z: na okazjonalne stoły można przygotować sałatkę w takich ładnych porcjach, przyozdobionych




Obecna wersja mojej sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa…
Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje…

SKŁADNIKI:
2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera i 1 korzeń pietruszki, ogórek kiszony lub konserwowy, 1 cebula, 5 cm pora ze środkowej części (żeby trochę był zielony), „Posypka zielona” (suszone i zmielone zielone części warzyw-natek), sól, majonez


 n/z: ugotowane ziemniaki i w misce już pokrojona cebula oraz blanszowane pory


WYKONANIE:
Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić
Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić.
Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku.
Cebulę obrać – pokroić w kostkę – wsypać do miski – lekko posolić – zamieszać + zblanszowane pory + ziemniaki pokrojone w kostkę (używam do krojenia sitka) + marchew, seler, pietruszkę pokrojone w kostkę sitkiem + ogórek pokrojony w drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe.


n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę 




n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku




n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać.


PODAWAĆ:
- z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację,
- z mięsem smażonym saute i buraczkami,
-  na stoły okazjonalne.


n/z: sałatka gotowa


UWAGI:
- jeśli ktoś może jeść i lubi jajka może dodać pokrojone w kostkę jajka,
- alergicy pokarmowi będący na diecie bezjajecznej, mogą podać taką sałatkę, a jajko jako dekorację na półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka,
- w wersji wigilijnej można dodać śledzia pokrojonego w kostkę,
- można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze,
- można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa,
- w wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu.
- odradzam dodawanie musztardy, jabłka i kiszonego ogórka i groszku. Te składniki powodują, ze sałatka jest ciężkostrawna i szybko kiśnie.



n/z: sitko do krojenia ugotowanych jarzyn do sałatki. Jeśli ktoś jeszcze nie ma, powinien się w nie zaopatrzyć. Ułatwia pracę. Można je kupić na ryneczkach, prywatnych stoiskach, ale także w sieci Leclerc


ZAJRZYJ pod LINKI:

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330679874,title,PRZYGOTOWYWANIE-SWIAT-wspomnienia-zapiski-luzne-praktyczne-rady,index.html

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,6475758,title,POSYPKA-ZIELONA,index.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz