czwartek, 13 sierpnia 2015

Pieczonka domowa (mój pomysł)

Pieczonka domowa (mój pomysł)

  

ziemniaki
pieczarki
papryka
cebula
oliwa z oliwek
pieprz ziołowy
majeranek
sól
(składniki można dodawać dowolnie, można na przykład dodać również oliwki, kapustę białą, pomidorki…)



Podstawa wykonania wg wymienionych przeze mnie składników:
Formę żaroodporną (lub blaszkę) smarujemy oliwą na dnie. Ziemniaki obrane ze skórki, kroimy na grube plastry (ok. 3-4 mm) i układamy na płasko na dnie naczynia (to ważne – jeden przy drugim, tak jakbyśmy robili nimi drugie dno). Następnie posypujemy ziemniaki solą i pieprzem ziołowym. Potem posypujemy je warstwą pokrojonej na drobne kawałki (najlepiej ćwierćksiężyce) cebulkę i paprykę, potem posypujemy je lekko solą i szczyptą majeranku. Potem pieczarki pokrojone w ćwiartki (tu można też w tym momencie dodać inne składniki) i posolić całość jeszcze raz.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180oC) i pieczemy, sprawdzamy co jakiś czas widelcem czy ziemniaki już są miękkie). Po około godzinie, kiedy ziemniaki zaczynają być miękkie – wyjmujemy formę i polewamy całość leciutko oliwą (opcja bez masła) i wstawiamy do piekarnika, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy wyciągamy formę i całość mieszamy, odstawiamy na 5 minut i podajemy z dowolną surówką lub mizerią. Jeśli chcemy dodać masła zamiast oliwy – pomijamy dolanie oliwy w trakcie pieczenia i kiedy ziemniaki zmiękną, wystawiamy formę, dodajemy trochę masła, potem mieszamy, odstawiamy i jemy ;) BOSKA!!!

1 komentarz:

  1. Składniki podpowiadają, że taka zapiekanka to pewnie "niebo w gębie"...:)

    OdpowiedzUsuń