Knedle ziemniaczane z mięsem
ok. 1 kg ziemniaków,
mąka ziemniaczana,
sól.
Składniki na farsz:
Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej),
mąka ziemniaczana,
czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem + oliwa + cebula + woda lub rosół),
Mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać.
UWAGA: Może być surowe mięsko, ale wtedy dusimy je razem z „duszonką”.
Ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę, wyjąć 1/4 ziemniaków i puste miejsce wypełnić tą ilością mąki ziemniaczanej. Dodać wyjęte ziemniaki i zagnieść elastyczne ciasto.
Formować kulki, rozpłaszczać, nakładać farsz i "zamykać" formując okrągłe kulki.
W garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucać knedle i gotować je 5-7 od wypłynięcia....
PYSZNE !!!
OdpowiedzUsuń