środa, 12 sierpnia 2015

Kluski śląskie


Kluski śląskie




- ugotowane osolone ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej porcji chcemy przyrządzić kluski
- mąka ziemniaczana
- olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski

Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4 równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając ją na resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4 części ziemniaków na 1 część mąki. 




Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski. 




Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej z 3-4łyżkami oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody powinny się gotować około 2 min. 




Podajemy je z dowolnym sosem np. gulaszem lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką z przyprawami.



1 komentarz:

  1. Dobre są tylko domowe i świeże. Zimne wykorzystuję w ten sposób, że kroję w plasterki i odgrzewam z resztkami sosu, albo z bigosem...Zwykle jest obiad następnego dnia :D

    OdpowiedzUsuń