wtorek, 14 lipca 2015

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami




Składniki na farsz: 
½ kg posiekanej kiszonej kapusty, 
4 suszone większe grzyby, 
mała miseczka startych i uduszonych pieczarek, 
kawałek selera, 
1 cebula, 
1 mała pietruszka, 
2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/, 
oliwa, 
pieprz ziołowy, 
sól, 
liść laurowy, 
1 łyżeczka tartej bułki, 
czasami dodaję 1 ząbek czosnku.


Wykonanie farszu:
- grzyby namoczyć w gorącej wodzie – gdy woda przestygnie grzyby pokroić w paseczki – przełożyć na małą patelnię – zalać wodą + odrobina soli – gotować aż wyparuje woda.
- kapustę włożyć do garnka – zalać wodą do 2/3 wysokości kapusty – dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje woda + grzyby suszone – zagotować – wyrzucić listek laurowy.
- na patelni rozgrzać oliwę + pokrojoną w kostkę cebulę – zeszklić + starty na piórka seler + pietruszkę + łodygi – zalać wodą do połowy wysokości „duszonki” – dusić pod przykryciem aż wyparuje woda + pieczarki – wymieszać - dusić 2 minuty.
- wymieszać „duszonkę” z kapustą

Składniki na ciasto: 
25 dag mąki, 
3 łyżki oliwy, 
1 jajko, 
3 łyżki wrzątku, 
1 łyżka oliwy + sól

Wykonanie ciasta: 
mąka + wrzątek – wymieszać łyżką, gdy ostygnie + jajko – zagnieść ciasto tak, aby się nie kleiło. Jeśli ciasto byłoby klejące to podsypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze.


Odkroić kawałek ciasta – ułożyć na leciutko oprószonej mąką stolnicy – wałkować niezbyt cienkie placki – wykrawać szklanką kółka – kłaść farsz i zlepiać pierogi.
W garnku zagotować wodę z solą – na wrzątek kłaść pierogi – zagotować i od razu wyjmować. Ciasto jest delikatne /mąkę zaparzaliśmy wrzątkiem/ i nie gotujemy długo. Końcowy efekt super, bo pierogi zaspokoiłyby nawet królewskie podniebienie…

1 komentarz: