środa, 15 lipca 2015

Całoroczny placek

Całoroczny placek





1 szklanka cukru
1 margaryna
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 1/2 kukurydzianej a nawet lepiej ciut więcej kukurydzianej niż pszennej)
2 łyż. proszku do pieczenia
zapach
owoce lub twarożek na słodko, ewentualnie mak... (można na święta BN zrobić mieszankę jedna kupka twarożku na słodko druga - maku, albo wykorzystać owoce od kompotu, które z reguły zostają...)
mleko
1 duże jabłko

  

Cukier + jajka - zmiksować + margaryna - zmiksować + mąka + proszek do pieczenia – zmiksować, jeśli jest za gęste dodać mleka, aby uzyskać gładką konsystencję. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę rozsmarować równomiernie ciasto (ciasto jest dość lepkie, więc dobrze jest maczać łyżkę w zimnej wodzie – wtedy się nie przykleja), na nie nałożyć owoce itp. (w odległości ok. 2-3 cm od siebie) - posypać po wierzchu startym na grubej tarce jarzynowej jabłkiem i cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w 180 stopniach

UWAGI:
* kolejność: ciasto z mąk wiadomo jakich (pszenna i KUKURYDZIANA), na to dowolne owoce jak na placku poukładane (my układamy w odległości 3-4cm) na to jabłka, cukier wsio
* te mąki są ważne, bo wtedy ono jest takie delikatne i nie za suche, a w dodatku piękny kolor ma, chociaż z wierzchu nie wygląda powalająco
* my z mamą na święta dajemy kupki maku na przemian z kupkami twarożku, zamiast owoców
* jabłka muszą na wierzchu być starte, mają inny smak niż krojone, a pod spodem są owoce.... piszę ponieważ mama miała znajomą, która uwielbiała ten placek, a jak jej mama podała przepis to jej nie wyszło "takie", potem się okazało, że pozmieniała po swojemu.... to było już inne ciasto :D




1 komentarz:

  1. Przepis super, bo nadaje się na każdą okazję. Bazą jest ten wilgotny biszkopt, a na wierzh ciasta dajemy to, co podpowiada okazja lub sezon...Smak zblizony do jogurtowego, tyle, że smaczniejsze :D

    OdpowiedzUsuń