niedziela, 7 czerwca 2015

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym





SKŁADNIKI:
ok. 400 g mięsa mielonego
2 duże cebule
1-1,5 kg ziemniaków
majonez
olej/oliwa
sól
pieprz
pieprz ziołowy




WYKONANIE:
Mięso zmielić przez maszynkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki 2-3 mm (jak ogórki na mizerię). Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę lub ćwierćksiężyce cebulę, kiedy się zeszkli - wrzucić mięso i całość usmażyć, aż się zacznie rumienić lekko. Na blaszkę/formę żaroodporną (moja wielkości ok. 25-20 cm),  wysmarowaną tłuszczem wyłożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w plasterki, następnie wyłożyć warstwę mięsa z cebulką, a na to kolejną warstwę ziemniaków. 
Potem wziąć ok. 200 ml wody, dodać do tego 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz i pieprz ziołowy, wymieszać i zalać zapiekankę.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach :D



PODAWAĆ:
Podawać można z każdą surówką/sałatą/mizerią/ogórkami konserwowymi/kiszonymi itp. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki...szczególnie te z mięsem i majonezem...Przypominają w smaku tradycyjną pieczonkę, którą dusi się nad ogniskiem...:)

    OdpowiedzUsuń