sobota, 13 czerwca 2015

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą




SKŁADNIKI:
0,5 kg pomidorów
2 laski kiełbasy
2 czerwone papryki
3 duże cebule
sól, pieprz, papryka słodka mielona


WYKONANIE:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę również pokroić w kosteczkę. Umytą paprykę wydrążyć z ziaren i pokroić w niewielkie kawałki.
Na rozgrzany olej/oliwę wrzucić kiełbasę i kiedy się lekko posmaży wrzucić cebulę - posolić. Kiedy cebula jest zeszklona, wlać troszkę wody i smażyć pod przykryciem, aż się woda wysmaży, następnie dodać papryki i znów podlać wodą. Kiedy się kolejny raz wysmaży woda, dodać pomidory i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 15-20 min.). Podprawić solą, pieprzem i papryką mieloną słodką.

PODAWAĆ:
Podaję w miseczkach i do tego chlebek lub bułeczki.
Jeśli nam trochę zostanie - następnego dnia można podać na ryżu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz