sobota, 30 maja 2015

BOTWINKA (bezmleczna)

BOTWINKA (bezmleczna)




SKŁADNIKI:
1 pęczek botwinki z buraczkami, 
koperek, 
majonez, 
sól, 
pieprz, 
cukier, 
ocet, 

WYKONANIE:
Umyć i pokroić botwinkę oraz buraczki, posolić i zalać wodą, ugotować do miękkości doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Do kubka nalać ok. 1/3 wody, dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać dobrze i zabielić powstałą w ten sposób "śmietanką" zupę. Zagotować i wyłączyć, a następnie wsypać umyty i pokrojony koperek.

PODAWAĆ:
- z ziemniakami młodymi i masełkiem
- można również z ziemniakami gotowanymi w łupinach
- z ziemniakami gniecionymi/tłuczonymi
- można podawać ziemniaki  na talerzu obok, ale niektórzy wolą je wrzucone do zupy :D

1 komentarz:

  1. Uwielbiam buraczki, uwielbiam wszelkie potrawy, w których one są... Botwinka w sezonie, przynajmniej dwa razy gości na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń