poniedziałek, 30 marca 2015

MŁODA KAPUSTA

MŁODA KAPUSTA

I zaczęło się. Jak tylko w sklepie pojawi się młoda kapusta, moja słabość do niej ujawnia się w tempie expresowym. W dzieciństwie jej nie lubiłam. Mama przygotowywała na słodko-kwaśno, dodając boczek. Nie smakowała mi. Wolałam jeść na surowo, a potem kapustę kiszoną, surówkę.

W dorosłym życiu, próbowałam poszukać sposobu na tę kapustę, tak przez wszystkich /prawie/ lubianą. Po wielu próbach najlepiej całej rodzinie smakowała przygotowana w taki sposób dietetyczny – zabawne J Od lat ją tak bardzo lubimy, że wydaje się nam, iż wszyscy tak ją przyrządzają. Okazuje się, że nie. Zatem opisuję tutaj ten sposób by go upowszechnić, może też znajdzie takich wielbicieli jak w mojej rodzinie.

SKŁADNIKI:
1 mała lub w sezonie ½ dużej główki młodej kapusty, pół pęczka koperku, 2-3 pomidory, sól, pieprz, oliwa, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, woda.




WYKONANIE:
poszatkowaną kapustę posolić – wymieszać i wygnieść lekko ręką (niekoniecznie) – przełożyć do garnka + woda /do 1/3 wysokości kapusty/ - ugotować do miękkości + sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory – wymieszać i podgotować, aż pomidory będą miękkie + pokrojony drobno koperek (dość dużo, nie jak na ziemniaki 3 igiełki J) + pieprz – wymieszać – zagotować + zagęstnik zrobiony z 1 łyżki wody i 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej – wlać do kapusty – zagotować + 1 łyżkę masła bezmlecznego lub 1 łyżkę oliwy ekstra virgine – zamieszać – wyłączyć.





PODAWAĆ:
- jako dodatek do drugiego dania, z ziemniakami, z ryżem, z kaszą gryczaną,
- bardzo dobrze smakuje z pieczywem jako śniadanie, czy kolacja.





UWAGI:
- kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam i zamrażam, a gotując młodą kapustę razem z kapustę gotuję te łodygi. Dodaję 1 łyżkę mrożonych łodyg na w główkę kapusty.


Tegoroczny sezon już rozpoczęty. W sezonie smakuje jeszcze lepiej niż teraz, bo kapusta jest delikatniejsza, pomidory bardziej nasłonecznione, a do tego młode polskie ziemniaki… O lalaaa, kulinarna poezja!!!

ZAJRZYJ pod LINKA:


http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,329318138,title,MLODA-KAPUSTA,index.htm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz