Placuszki a'la Irlandzkie Hash brown z polskim akcentem
Placuszki wymyśliłam na szybko, ponieważ okazało się, że ziemniaki które mam są już
stare i niezbyt smaczne po ugotowaniu/upieczeniu...
SKŁADNIKI:
5 średnich ziemniaków
kawałek kiełbasy
1 średnia cebula
2-3 jajka
sól, pieprz
5 średnich ziemniaków
kawałek kiełbasy
1 średnia cebula
2-3 jajka
sól, pieprz
WYKONANIE:
Ziemniaki starłam na grubej tarce jarzynowej, podobnie cebulę, dodałam pokrojoną w
Ziemniaki starłam na grubej tarce jarzynowej, podobnie cebulę, dodałam pokrojoną w
kosteczkę kiełbasę, jajka (przy mieszaniu ciasta trzeba dodać najpierw dwa i
zobaczyć, jaka będzie konsystencja ciasta, nie może być za lejąca), doprawiłam solą
i pieprzem.
Smażyłam na oleju, odwracając dopiero kiedy pod spodem było widać, że są
zarumienione (ponieważ są bez mąki, muszą się podsmażyć dobrze, żeby się nie
rozwalały przy odwracaniu).
PODAWAĆ:
Rodzinka zachwycona, ja jadłam z musztardą, mąż same, a córeczka z ketchupem i
Rodzinka zachwycona, ja jadłam z musztardą, mąż same, a córeczka z ketchupem i
cieszyła się, że zostało jej jeszcze na kolację.
UWAGI:
Oczywiście można dodać do nich innych rzeczy, np. mięska, pieczarek, czy też
Oczywiście można dodać do nich innych rzeczy, np. mięska, pieczarek, czy też
papryki...
Uwielbiam takie placuszki, gdzie bazą są tarte ziemniaki...dodatki mogą być różne i zawsze będzie to smaczne :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię ... dokładam różności - a to kiełbasę, lub ser żółty, albo posiekaną paprykę - co tam jest pod ręką :-)
OdpowiedzUsuńPyszotka :D
Usuń