SKŁADNIKI:
150g polędwicy lub szynki saute,
2 łyżki majonezu lub 100 ml oleju i 3 łyżeczki musztardy, 1/3 papryki zielonej
i czerwonej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 200g mąki bezglutenowej mix
(ja użyłam firmy GLUTENEX), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 6 oliwek,
3 pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu + zieleniny drobno
posiekane + 1 łyżka cebuli i pora uduszone już.
WYKONANIE:
Do miski wbić jajka - ubić je
mikserem aż masa stanie się puszysta + (oliwę + musztardę) lub majonez – ubijać
+ stopniowo mąkę wsypywać do miski + proszek do pieczenia + sól + pieprz –
lekko miksować – wyłączyć + szynkę lub mięso pokrojone w kostkę + oliwki
pokrojone w plasterki + papryka pokrojona w kostkę + pieczarki podsmażone +
cebula pokrojona w kostkę i zeszklona – delikatnie wymieszać - masę przekładamy
do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 200
stopniach około pół godziny - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli
nie to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni - piec jeszcze 10 minut.
PODAWAĆ:
- wystudzony z ulubionymi sosami,
- sam też smakuje dobrze,
- świetnie smakuje z czystym
czerwonym barszczem,
- na okazjonalne stoły.
- można ciasto puchate wyłożyć na
większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki,
- świetne zamiast kanapaki do
pracy, szkoły, w podróż,
- można użyć też zwykłej mąki z
glutenem, jeśli ktoś ją może jeść.
UWAGI:
- można ciasto puchate wyłożyć na
większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki,
- można użyć też zwykłej mąki z
glutenem, jeśli ktoś ją może jeść.
ZAJRZYJ pod LINKI:
http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.ie/2014/06/keks-z-szynka.html
http://barepas.blogspot.com/2015/03/keks-winny-z-czym-tylko-chcecie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz