SAŁATKA JARZYNOWA
n/z: na okazjonalne stoły można przygotować sałatkę w takich ładnych porcjach, przyozdobionych
Obecna wersja mojej sałatki jest
inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo
oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa…
Jest smaczna, lekka w trawieniu,
stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie
„podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na
nią nigdy nie brakuje…
SKŁADNIKI:
2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek
selera i 1 korzeń pietruszki, ogórek kiszony lub konserwowy, 1 cebula, 5 cm
pora ze środkowej części (żeby trochę był zielony), „Posypka zielona” (suszone
i zmielone zielone części warzyw-natek), sól, majonez
n/z: ugotowane ziemniaki i w misce już pokrojona cebula oraz blanszowane pory
WYKONANIE:
Obrane ziemniaki pokroić w
plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli –
odcedzić - ostudzić
Marchew, pietruszkę, selera obrać
– pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę
(bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić.
Pory pokroić w kostkę – wsypać na
patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar
do warzywnego – a pory ostudzić na sitku.
Cebulę obrać – pokroić w kostkę –
wsypać do miski – lekko posolić – zamieszać + zblanszowane pory + ziemniaki
pokrojone w kostkę (używam do krojenia sitka) + marchew, seler, pietruszkę
pokrojone w kostkę sitkiem + ogórek pokrojony w drobniutką kostkę – zamieszać +
„Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe.
n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę
n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku
n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać.
PODAWAĆ:
- z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację,
- z mięsem smażonym saute i buraczkami,
- na stoły okazjonalne.
n/z: sałatka gotowa
UWAGI:
- jeśli ktoś może jeść i lubi
jajka może dodać pokrojone w kostkę jajka,
- alergicy pokarmowi będący na
diecie bezjajecznej, mogą podać taką sałatkę, a jajko jako dekorację na
półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka,
- w wersji wigilijnej można dodać
śledzia pokrojonego w kostkę,
- można dodać świeżej natki
pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka
cieszy oko i smakuje dobrze,
- można posypać „Posypką zieloną”
z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka,
seler, lubczyk, pokrzywa,
- w wersji kolacyjnej może być
dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu.
- odradzam dodawanie musztardy,
jabłka i kiszonego ogórka i groszku. Te składniki powodują, ze sałatka jest
ciężkostrawna i szybko kiśnie.
n/z: sitko do krojenia ugotowanych jarzyn do sałatki. Jeśli ktoś jeszcze nie ma, powinien się w nie zaopatrzyć. Ułatwia pracę. Można je kupić na ryneczkach, prywatnych stoiskach, ale także w sieci Leclerc
ZAJRZYJ pod LINKI:
http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330679874,title,PRZYGOTOWYWANIE-SWIAT-wspomnienia-zapiski-luzne-praktyczne-rady,index.html
http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,6475758,title,POSYPKA-ZIELONA,index.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz