Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na farsz:
½ kg posiekanej kiszonej kapusty,
4 suszone większe grzyby,
mała miseczka startych i uduszonych pieczarek,
kawałek selera,
1 cebula,
1 mała pietruszka,
2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/,
oliwa,
pieprz ziołowy,
sól,
liść laurowy,
1 łyżeczka tartej bułki,
czasami dodaję 1 ząbek czosnku.
Wykonanie farszu:
- grzyby namoczyć w gorącej wodzie – gdy woda przestygnie grzyby pokroić w paseczki – przełożyć na małą patelnię – zalać wodą + odrobina soli – gotować aż wyparuje woda.
- kapustę włożyć do garnka – zalać wodą do 2/3 wysokości kapusty – dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje woda + grzyby suszone – zagotować – wyrzucić listek laurowy.
- na patelni rozgrzać oliwę + pokrojoną w kostkę cebulę – zeszklić + starty na piórka seler + pietruszkę + łodygi – zalać wodą do połowy wysokości „duszonki” – dusić pod przykryciem aż wyparuje woda + pieczarki – wymieszać - dusić 2 minuty.
- wymieszać „duszonkę” z kapustą
Składniki na ciasto:
25 dag mąki,
3 łyżki oliwy,
1 jajko,
3 łyżki wrzątku,
1 łyżka oliwy + sól
Wykonanie ciasta:
mąka + wrzątek – wymieszać łyżką, gdy ostygnie + jajko – zagnieść ciasto tak, aby się nie kleiło. Jeśli ciasto byłoby klejące to podsypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze.
Odkroić kawałek ciasta – ułożyć na leciutko oprószonej mąką stolnicy – wałkować niezbyt cienkie placki – wykrawać szklanką kółka – kłaść farsz i zlepiać pierogi.
W garnku zagotować wodę z solą – na wrzątek kłaść pierogi – zagotować i od razu wyjmować. Ciasto jest delikatne /mąkę zaparzaliśmy wrzątkiem/ i nie gotujemy długo. Końcowy efekt super, bo pierogi zaspokoiłyby nawet królewskie podniebienie…
Takie pierogi uwielbia mój mąż...
OdpowiedzUsuń