KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA
Białej kiełbasy w dzieciństwie
nie lubiłam. Była zawsze na Wielkanoc, ugotowana w osolonej wodzie, podawana z
musztardą na wielkanocne śniadanie, keczupu wtedy nie było;))). Jeśli tylko
udawało mi się wymigać od niej to nie jadłam.
W moim dorosłym życiu, znalazła
ona jednak swoje ważne miejsce w naszym rodzinnym menu. Robiliśmy ją pieczoną i
w takiej wersji uwielbiamy.
SKŁADNIKI:
Biała kiełbasa, woda, 1 łyżeczkę oliwy.
n/z kiełbasa usmażona i zrumieniona z jednej strony, woda wysmażyła się
WYKONANIE:
Do rondla lub na patelnię wlać oliwę
– ułożyć kiełbasę – zalać wodą tak, by kiełbasa była przykryta – dusić na
średnim ogniu pod przykrywką aż wysmaży się woda a kiełbasa przyrumieni – nakłuć
kiełbasę widelcem odwrócić w różnych miejscach, żeby wyleciał z niej nadmiar
wody i tłuszczu – odwrócić na drugą stronę – smażyć jeszcze by kiełbasa
przyrumieniła się z drugiej strony.
n/z: przyrumieniamy z drugiej strony
PODAWAĆ:
- na ciepło lub zimno,
- tradycyjnie z pieczywem, musztardą, chrzanem, keczupem,
- jako danie na wielkanocne śniadanie,
- na okazjonalne stoły.
UWAGA:
- jeśli kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną
łyżeczkę,
- jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na
miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec,
- niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku wielkanocnego
lub podać na zimno na następny posiłek.
ZAJRZYJ pod LINKI:
http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,329595204,title,BIALA-KIELBASA,index.html
http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330679874,title,PRZYGOTOWYWANIE-SWIAT-wspomnienia-zapiski-luzne-praktyczne-rady,index.html
Ciekawy przepis !!! Taką kiełbaskę lubię na wielkanocne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :D
Usuń